Mogelijk gemaakt door Blogger.

kou en beha's

donderdag 26 januari 2012


Afgelopen week hebben we de eerste echt koude week gehad met temperaturen schommelend tussen de -23 en -30. De echte kou is deze winter laat; iets wat ik absoluut niet erg vind! Ik vind de winter in Lapland ontzettend mooi en ik trek er erg graag op uit.  Maar met temperaturen onder de -23 wordt het koud. Sinds een aantal dagen is de zon weer eventjes zien; wat zijn wij blij! De donkerste dagen zijn voorbij!
Vanaf december is de zon verdwenen

Daar is de zon weer; eind januari
  Op een januaridag tijdens mijn eerste winter in Jokkmokk kreeg ik het op mijn heupen en ging er bij -24  met Jussie en ski's op uit. Jussie was niet vooruit te branden, terwijl hij normaal gesproken als een dolleman vertrekt met mij bungelend op m’n ski's aan de lijn achter hem aan. Nu ging het 10 km. rondje Skabram meer errug langzaam. En wat was het koud!! Blauw van de kou (ik) kwamen we thuis. Daar kreeg ik van Matti te horen dat het ruim onder de -30 was op het Skabram meer. Jussie was dus slim geweest; hij hield zich rustig om niet zo diep te hoeven ademen. Ik heb mijn domme actie met en bevroren oor moeten bekopen. Deze is tot op de dag van vandaag nog steeds gevoelig.  
Op pad met Jussie

Met de koeien gaat het goed. De ligstal is nu voor een groot deel geïsoleerd (wat hebben de mannen hard gewerkt!). Tijdens koude dagen sluiten we de deuren, wat al snel een temperatuursverschil van ruim 10 graden oplevert. Als we de deuren een aantal dagen achter elkaar gesloten houden, wordt dit verschil nog groter. Ik vind het erg prettig om te zien dat zodra de grote deur open gaat alle koeien het bos inlopen. 
Rosa in de sneeuw foto: CJ Utsi
  Antje en Juttan dragen een beha gevult met kranten om hun gevoelige spenen tegen de kou te beschermen. In een Nederlands tijdschrift las ik een berichtje over op welke manier vrouwen hun beha omdoen. Ik heb toen zo ontzettend hard gelachen. Als vrouw doe je een beha toch gewoon om! Als het nu ging over het omdoen van een beha bij een koe, tja, dat is een stukje ingewikkelder. Hanz had ’em bij Antje bijna goed omgedaan. 
Juttans fris gewassen beha

Hij zit erg goed! foto: CJ Utsi
 Met Antje gaat het trouwens super. Ze is ontzettend goed in haar doen en melkt goed. Hanz liet een aantal dagen geleden voorzichtig vallen of we haar misschien nog een keer kunnen laten insemineren. Aangezien Maya na 4 inseminaties en stierbezoek niet drachtig is en dus aan het einde van haar lactatie helaas naar de slacht gaat, vind ik het een goed idee om Antje te houden.

Volgende week is het tijd voor Jokkmokks Wintermarkt. Een zeer spectaculair event boven de poolcirkel. Daarover in mijn volgende blog meer. En natuurlijk over de zeer geslaagde cursus kaas maken!
Ik vind het ontzettend leuk om te merken dat steeds meer mensen mijn blog lezen en ook de moeite nemen een emailtje te sturen naar  rianne[a]skabram.se !
Mijn favoriete vakantiehuisje: de kleine stuga

De sauna gehuld in een dik pak sneeuw

About This Blog

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP