Mogelijk gemaakt door Blogger.

uieronsteking en omvallende koeien

dinsdag 15 november 2011

Koe Svalka heeft aan haar speen rechtsachter mastitis; oftewel uierontsteking. Gelukkig is het een milde ontsteking zodat zij er vrijwel geen last van heeft. Aangezien wij geen antibiotica spuiten, moeten wij haar op deze speen  meerdere malen per dag melken om de ontsteking te bestrijden.


Het leuke en makkelijke aan Svalka is, is dat zij binnenkomt als je haar roept. Zo kan de hele groep koeien in de ligstal lekker te liggen herkauwen, zodra ik roep 'Hé Svalka, kom meisje', gaat eerst haar kopje omhoog alsof ze zegt: 'Oké ik kom eraan hoor', vervolgens staat ze langzaam op, rekt zich uit en stapt ze rustig uit de groep de melkstal in. Uiteraard ligt daar wat te eten voor haar klaar, zodat ze lekker staat te kauwen terwijl ik haar op één speen melk.

Onze jonge koe Jetje probeert haar zo nu en dan te volgen. Zij wil maar al te graag weten wat Svalka telkens binnen moet doen. Jetje is zowiezo net een klein kind. Tijdens de melkbeurten kan zij absoluut niet stil blijven staan. Zodra zij haar eten op heeft, begint ze met donderjagen. Een aantal dagen geleden probeerde zij tijdens het melken brokjes bij Juttan te stelen. Door op haar voorknietjes te knielen wordt haar reikwijdte groter en kan zij verder met haar hoofd naar links buigen waar de brokjes van Juttan liggen. Deze keer ging zij echter té ver en viel pardoes om. Gelukkig bleef de schade beperkt en was ze alleen erg geschrokken. 
 De melk ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar als ik een test doe, wordt het toch wat slijmerig. Zo kan je zien dat de melk uit deze speen niet goed is (een te hoog celgetal heeft.) We moeten Svalka dus nog een aantal dagen apart melken op deze speen.

About This Blog

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP