Mogelijk gemaakt door Blogger.

Lente

maandag 30 april 2012

Ondanks een week vol sneeuwbuien vind ik het nu toch lente; het eerste kalfje van dit jaar is geboren!
Koe Rosa is een aantal dagen geleden bevallen van een meisje: Rasta. Rosa is op dit moment onze beste melkkoe. We zijn dus erg blij dat zij een meisje heeft gekregen.

Kalfje Rasta, geboren op 22 april
   Vorig jaar beviel zij ook van een meisje: Rikki. De twee kalfjes lijken erg op elkaar.
Rasta's halfzus Rikki, geboren in 2011. Op de achtergrond ligt Tika van koe Troela.


Blinka is de volgende koe die moet bevallen. Zij is 9 mei uitgerekend; haar dochter Bambu een aantal dagen later. Nu er nieuwe kalfjes geboren worden, is het tijd om de pinken die over de wintermaanden binnen hebben gestaan, naar buiten te verplaatsen. We hebben de ruimte nodig voor het jonge grut. Gisteren hebben Hanz en ik Rikki en Jiltje naar buiten gedaan. Zij lopen nu bij Samba, Kiki en Mieke. Deze drie zijn een maand geleden al naar buiten gegaan.
Ze hebben ruimte genoeg maar liggen het liefst dicht tegen elkaar aan: Rikki, Tika, Jiltje en kleine bruine Sissi. Rikki en Jiltje lopen inmiddels buiten.
Tika en Sissi blijven binnen om Rasta gezelschap te houden. Als koe Blinka bevallen is, kunnen ook deze twee naar buiten.
Door de jaren heen merken we dat we te weinig ruimte hebben om de koeien in verschillende groepen op te delen. Zo zijn er melkkoeien, droge koeien (twee maanden voor de bevalling krijgt een koe rust; zij wordt niet meer gemolken), vaarzen, pinken en kalfjes.
Het buitenverblijf hebben we nu opgedeeld: Links lopen de drogen koeien en twee drachtige vaarzen; rechts staan de pinken. Maar het is te klein. Zeker nu de sneeuw smelt wordt het een enorme modderboel.
Bambu, Billie en mama Blinka.
Koe Blinka staat nu samen met haar twee dochters in de 'droge koeien' weide. Bambu bevalt binnenkort van haar tweede kalf en dochter Billie bevalt in juli van haar eerste kalf. Erg leuk om de 'Blinkafamilie' bij elkaar te zien.

De haan en z'n kippen scharrelen weer over het hele terrein. Sinds een aantal weken hebben we elke dag heerlijk verse eieren. Ook de buren zijn daar erg blij mee.
Zolang er sneeuw ligt, ziet alles er mooi uit. Maar zodra de dooi inzet, wordt het een natte smerige bende.
Het duurt een aantal weken voordat alle sneeuw is verdwenen.
Lucifer aan het Skabram meer.
 Lucifer is steeds meer op pad. Pimmetje daarentegen vindt niets fijner dan samen op de bank zitten; neus aan neus!

About This Blog

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP