Mogelijk gemaakt door Blogger.

Doodgeboren kalfjes

woensdag 21 november 2012


Vaars Samba beviel begin november van een koekalf. De bevalling verliep keurig volgens het boekje, maar toch werd het kalf doodgeboren. Een aantal maanden daarvoor beviel vaars Billie eveneens van een dood kalf. Zij had echter een zware bevalling. Hoe komt het dat twee vaarzen bevallen van een dood kalf?
Billie beviel van een dood stierkalfje. Foto: Inge

Na een googlerondje op internet, een telefoontje naar koeienboer Robert en een avond lezen in mijn koeienboeken ben ik tot het volgende gekomen:

Bij vaarzen sterft ongeveer 10% van de kalveren kort voor, tijdens of binnen 24 uur na de geboorte. Een belangrijke oorzaak daarvoor is een zware verlossing, waardoor het kalf zuurstofgebrek krijgt of trauma oploopt, zoals bij Billie het geval kan zijn geweest. Echter, soms komen kalveren bij vaarzen dood ter wereld terwijl de verlossing ogenschijnlijk normaal verliep, zoals bij Samba.
Er is geen eenduidige oorzaak bekend van een verhoogd percentage doodgeboren kalveren bij vaarzen. Veel is nog onbekend. In de literatuur en vanuit de praktijk worden meerdere mogelijke oorzaken genoemd, zoals infecties, mineralentekorten, vervetting en overmatige stress. Ik zal niet in details treden. Eén van de mogelijkheden om achter de oorzaak te komen is bij drachtige pinken bloed en urine te laten onderzoeken.
Samba.

About This Blog

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP