|
Mijn huisje op een zomerse dag. |
Het is koud en het regent, al de hele dag. Al een paar
dagen. Uitstekend weer om binnen bij de open haard eindelijk weer iets voor
mijn blog te schrijven. De reden dat ik
niets van mij heb laten horen, is dat mijn tijd en energie werden opgeslokt
door het werk aan het huisje dat ik afgelopen lente heb gekocht. Het is goed
gebouwd maar slecht onderhouden. Van binnen heb ik vrijwel alles veranderd. De
keuken is inmiddels de slaapkamer en de kleine woonkamer is nu een kleine
woonkeuken. Ontzettend leuk om aan m’n eigen huis te werken, maar tegelijk ook
zwaar. Afgelopen zomer heb ik of gewerkt of geklust. Nu ben ik zover op orde
dat de winter mag komen. Ik moet nog het één en ander aftimmeren en schilderen;
echter geen grote dingen meer.
|
De oude keuken en woonkamer. |
|
De keuken heb ik uitgebroken en verplaats naar de kleine woonkamer. |
|
Ik heb hele huis met hout betimmerd. |
|
De keuken, halverwege de verbouwing. |
|
|
Dit gedeelte van de oude keuken ziet er nu.... |
|
....zo uit. Een deel van de slaapkamer. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ik heb ruim 200 foto’s van de verbouwing. Daar zal ik jullie
niet mee vermoeien, maar over een aantal weken krijgen jullie een update van
hoe het er dan uitziet.
De zomer is
duidelijk voorbij. Een maand geleden is Inge vertrokken en het is weer rustig
op de camping. Wat campinggasten betreft viel de zomer tegen. Niet alleen bij
ons, maar ook op andere campings in Lapland.
Met de koeien en kaas gaat het goed. De kaasmakerij is
uitgebreid met een nieuwe koelcel. Vrijwel alle koeien hebben hun kalf
gekregen. Vaars Billie beviel helaas van een dood kalf, een stiertje. Gelukkig
ging en gaat het met haar wel goed.
|
Svalka met stiertje Sam. |
In november bevalt Samba van haar eerste kalf, daar kijk ik
erg naar uit. Toen zij de leeftijd had bereikt om te worden geïnsemieerd vonden
we haar nog erg klein. Volgens dierenarts Mats was ze prima volgroeid, maar
zoals hij het zo mooi zei: ”Samba is net een Lap: korte benen.”
Koe Antje sluit opnieuw de rij in december. Dit wordt echt haar laatste kalf
(zeiden we vorig jaar ook). Nog één keer kans op een klein Antje.
Hanz is
momenteel in Stockholm op een beurs om Skabram kaas te presenteren. Donderdagavond
sta ik in de Ica supermarkt op een locale beurs kaas en yoghurt te presenteren.
Ach ja, verschil moet er zijn. Eind oktober ben ik een week in Stockholm om kaas
te verkopen tijdens de Jokkmokkdagen in Stockholm. Mijn beurt komt dus nog!